Łukasz Warzecha w “DoRzeczy” popiera nasz pomysł na wysłuchania publiczne kandydatów na ważne stanowiska sędziowskie

Red. Łukasz Warzecha poświęcił postulatowi Fundacji Court Watch Polska fragment swojego cotygodniowego kolażu na łamach “DoRzeczy”: https://dorzeczy.pl/kraj/36934/Kolaz-Warzechy.html

Fundacja Court Watch Polska, której rozważnego głosu na temat sytuacji polskiego sądownictwa warto wysłuchać, proponuje, żeby do procedury wyboru sędziów członków Krajowej Rady Sądownictwa oraz sędziów Sądu Najwyższego wprowadzić publiczne wysłuchanie – podobnie jak to ma miejsce w przypadku kandydatów na sędziów Sądu Najwyższego w USA.

Pomysł bardzo mi się podoba. Skoro sądy – w tym najważniejsze organy polskiego sądownictwa – mają służyć ludziom i być bliżej nich, niech sędziowie opowiedzą o tym, co uważają za ważne, jak rozumieją sędziowską niezawisłość i bezstronność, jak wyobrażają sobie działanie procedury dyscyplinarnej. Niech obywatele wiedzą, kogo im wybierają politycy.

Publicysta o ocenę tego rozwiązania pytał także Wiceministra Sprawiedliwości – Marcina Warchoła:

Bookmark the permalink.